2012-11-30
 17:40:00

Tävlingsoutfits.

Tänkte visa några av våra tävlingsoutfits. Billiga snygga och bra!
 
2012-11-30
 15:36:02

I love friday!

Entligen hemma efter en jobbig fredag, känner mig helt död. Ska nu äta lite och kolla på GG såklart! Sedan beger jag mig till stallet för att fixa allt där, rida och natta hästarna. Ska rida i ridhuset idag och ska nog jobba med det vanliga. Lösgörande, flyttningar för skänkeln, övergångar, samlingar osv. Hoppas hon är fin idag! Ska planera lite mer innan jag åker ut, alltid bra att ha en säker plan.
 
Jag längtar till tävlingssäsongen! Kommer ut ett inlägg om ungefär vilka tävlingar jag funderar på, beror lite på vilken höjd jag kommer vara uppe på vid vilket tillfälle. Så länge njuter jag av denna video! ♥
 
 
2012-11-30
 13:00:00

Grymt!

Kolla vad en tjej som heter Emelie har ritat, grymt va?!
2012-11-29
 20:45:06

Dåliga Felicia.

Har slutat tidigt de senaste dagarna så har passat på att vara med mina fina vänner så bloggen har kommit lite på sidan kan man säga. Igår drog jag till till Lucine med Frida efter skolan, där även Knarik och Tamara var. Så hade lite mys med dom en stund, alltid trevligt. Skitsnack och god mat, aldrig fel. Idag drog jag till Carlsund med Frida där vi skulle träffa Felicia en sväng sedan in till stan för att ta en fika med Issa och Marwa. Efter det drog jag till Sham för lite mys och mat. Träffade även tjejerna ute en sväng och Alexi kom förbi. Så där har ni den ohästiga delen av mina senaste dagar.
 
 
Nu till hästdelen. Igår var det som sagt hoppträning. Red med flippanbettet. Framridningen var hon väldigt fin, uppe från backen, dock kändes det som hon var lite för känslig i munnen och stannade på 3 sek om jag tog lite lite för hårt i tygeln. Men till framhoppningen var det perfekt, blev lite starkare då men perfekt med bettet. Banan vi hoppade var mycket svängar, distanser och man skulle vara noga med vägarna. Riktigt rolig och nyttig bana. Vi skulle inte hoppa så jätte högt så hindrena låg runt 100/110 cm och fasen så fin hon är på dom höjderna nu. Hon hoppar det som om det vare inget. Vi petade nummer ett i kombinationen men idiotiska jag tog tag i henne precis innan hindret?!? Varför gör jag det? Så gjorde jag förr förra lektionen med på hinder två i en distans. Kombinationen kom efet ett räcke och distansen var fem, jag låt lite stort och det märkte jag försent och tar då tag precis innan språnget. Aja, klantigt. Men resten av banan hoppade hon klockrent. Jag la henne jätte dåligt på de tre första hindrena.. Lite missnöjd. Men släppte sen. Hoppade om linjen med kombinationen och utan min dumma förhållning och klarade det då galant! Ingrid var riktigt nöjd, vilket hon sa att hon varit de senaste gångerna. Riktigt skönt! Jag känner mig redo för 120! Idag var jag inte i stallet då mamma tog det, imorgon blir det då ridning istället. Tror det blir ett pass i ridhuset, sedan skogen lördag söndag!
 
Nu ska jag lägga mig i ett varmt bad och läsa min bok!
2012-11-28
 17:03:19

Visste ni

att jag vill - ha en hingst!
att jag har - världens otroligaste bästaste häst!

att jag lyssnar mycket på – ledsna låtar när jag är ledsen och blir ännu mer ledsen
att jag funderar på – färga mitt hår mörkt igen.

att jag pratar –  väldigt mycket med vem som helst
att jag inte gillar –  ärtsoppa

att min första tävling jag fick pris på – var med mirre i div III
att jag avskyr när folk snackar –  skit om mig, mina vänner eller min häst

att kärlek är – underbart om man har den man älskar
att jag gillar –  en person otroligt mycket
att jag alltid kommer att – rida
att sist jag skrev ett handskrivet brev – ?

att min mobiltelefon är – rosa
att när jag vaknar på morgonen – äter jag en klementin

att innan jag går och lägger mig – spelar jag spel, kollar film, snackar i tele eller inne och kollar bloggar
att idag har jag – haft en slapp dag och umgåtts med mina bästa vänner, nu hoppträning!

att jag just nu tänker på – my love
att i kväll ska jag – hoppa med pumpan

att i morgon kommer jag – gå till skolan och vara i stallet
att jag hoppas – att mina kärleksproblem löser sig och att vintern bara kan vara över

att jag verkligen vill – sommar!
2012-11-28
 13:20:00

Vita ridbyxor på tävling och säkerhetsväst!

Vita ridbyxor på tävling. Jag tycker det är en självklarhet. Det är ju så mycket snyggare. Som nu förtiden rider vissa i en massa olika färger då man inte måste ha vita längre. Enligt mig tycker jag man ska ha vita. Det känns så traditionelt att ha vita. Eftersom man inte rider i vita på vardagar och det känns lite proffsigt tycker jag.
 


Och sen säkerhetsväst i hoppning. Vissa som klagar att man ser tjock ut när man har den på sig och det inte är snyggt till kavajen. Men vem bryr sig. Själv tycker jag att alla som tävlar hoppning bör ha det. För säkerhetens skull. Ganska osmart att rida utan. Jag har brutit samanlagt 3 revben pga att jag inte haft säkerhetsväst. Och det kan hända så mkt värre saker. Tex ryggraden och du blir förlamad rästen av ditt liv. Då kan man väl likagärna se tjock ut en stund? Jag hoppar jämt med väst, och kmr troligen alltid göra det. Då jag är otroligt rädd att tex bli förlamad och aldrig kunna rida igen ..Så tycker jag iaf om det, kom gärna med era åsikter. Alltid kul att höra vad andra säger.

                                                                            Vad tycker ni ang detta?
2012-11-28
 08:45:26

Mot skolan i snön.

Nu knallar jag mot skolan efter många timmars skön sömn. Har rätt så kort dag får se vad jag gör efter skolan, rider ju iaf lektion sent idag så ska nog passa på att göra något med vänner men även blogga såklart. Igår red jag och Pumpan ut i regntrusket, red ut barbacka (med täcket på), var ute kanske en halvtimme endast skritt. Hon var mega pigg och studsade nästan fram. Även fast vi bara red på längstydlar hade hon dreglat och geggat en massa endå, knäppa häst! Hon gillar verkligen flippan bettet... Synd att det är så jävla dyrt hade köpt det direkt annars! Får se om jag kan göra en deal med Bea att jag kan låna bettet vid hoppning eller något haha. Nej nu hinner jag inte skriva mer, ha en bra onsdag alla!
 
 
Oj, kom visst en bild på mig, inte vanligt!
2012-11-27
 15:55:23

27/11 Tisdag

Kom hem från skolan för en stund sedan, är otrligt trött. Varit en otroligt seg dag måste jag säga. Mår inget bra av det här vädret heller. Kan det bara sluta regna? Ska bli mysigt att rida ut också.

Tänkte gå igenom gårdagen lite, red dressyr för Ingrid. Måste säga att vi var väldigt snygga med rött schabrak + benlindor, Vendela och Tilda var även matchande snygga med rött. Såg ut som riktiga dressyrmuppar. Pamela kändes lite jobbig i början av framridningen men släppte sedan och bjöd väldigt fint på bettet. Sedan gjorde vi en riktigt bra övning, med lösgörande, förvändgalopp osv. Tycker verkligen ni ska träna på övningen å¨nedersta långsidan, det vita är trav och röda galopp. Sockerbitarna ska vara rätt så nära, så man måste rida väldigt samlad trav. Pumpan gick super bra i slutet, upprest och riktigt läcker! Nöjd med passet även fast jag fick kämpa som ett as, så blev det bra till slut. Ska äta nu sen ska jag ut till mitt ♥!
 
 
Kommer även komma ett inlägg och våra mål inför nästa år och lite andra saker. Har även köpt ett nytt täcke som på bilden under, men i blått såklart. Riktigt bra! Älskar det redan. Det finns olika inner täcken, så man kan ha det som 100, 200 och 400. För övrigt denna vecka så är den väldigt normal, imorgon hoppning se andra dagarna blir det skogen och banan.
 
2012-11-27
 14:10:00

Jag älskar att jag valde den här livsstilen.

Jag hade ett tal i skolan som handlade just om att andra människor såg ner på oss, av någon lustig andledning, ett väldigt känslosamt tal blev det. Om jag själv inte hade ridit hade jag tyck ett de personerna var skit häftiga! För hur häftigt ser det inte ut när en stor häst lyder oss människor? Vi har kontroll över så ofantligt stora djur. Vi ger så mycket kärlek och får så mycket tillbaka. Kan ett intresse vara bättre ? Att man faktisk får nått så otroligt som kärlek tillbaka.

Töntigt, äckligt, bögigt, hästtönt, hästnörd, hamburgare.
Det är saker jag fått höra när jag var yngre. Jag skämdes ett tag att jag red, och varför? Jag gick kanske i fyran femman, och jag vågade inte stå för att jag red. För hur mycket självförtroende har man då, och när någon kommer fram och börjar skratta åt den för att man kanske sitter och ritar en häst. Vad vågar man göra då? Jag var osäker och ville så gärna passa in. Men med åren hittade jag ett bättre umgånge, hästarna.

Nu är jag så otroligt tacksamm & stolt!
Ridning är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Inget annat skulle kunna ta den platsen. När jag är med min häst, ute i skogen så känner jag mig så otroligt fri. Jag känner mig så otroligt stark. Även det att min häst får mig känna mig så otroligt betydelsefull. Det är även en vilktig sak man får ut av ridningen, man har ansvar. Kommer ihåg när jag fick Mirre, hur stolt jag var över att jag fick det ansvaret, jag kände mig stor! Man lägger hela sin själ (& plånbok) på det hära varje dag år in och åt ut. Vi har inga uppehåll för att det är snöigt, regnigt eller för varmt. Våra hästar måste tas om hand hela tiden. Personer med annat intresse kan sluta med sporten på en dag. Men vi kan inte, vi har valt denna livsstil och haft mycket tid att verkligen inse att det är detta man vill göra. Inget man bestämmer sig för att hålla på med en kortare period. Man kan inte bara få en häst sådär och man kan heller inte bara göra sig av med den.
 


År av träning.
Ridning kräver även så otroligt mycket mer tid. I fotboll kan du vara med ovh träna några gånger sen är det match. I ridning krävs år innan du kan delta i en riktigt tävling. Jag har ridit i 12 år och har så otroligt mycket kvar att lära. Man har heller inte samma förutsättningar som i andra sporter. Då man kanske inte har föräldrar som har pengar till en häst, men i andra sporter kanske man behöver köpa ett par skor. Men man behöver heller inte bli bäst på någonting saken är den att man är bland hästarna.
 
Känslan man får med min häst är obeskrivlig.
~ Vi får ge kärlek och vi får tillbaka.
~ Känna en kännsla som många missar när man styr mot ett högt hinder och man bara litar på hästen till 100%.
~ Sväva fram i galopp och känna att ingen kan stoppa en.
~ När ens häst kommer springandes eller gnäggar när du kliver in i stallet
~ Att komma ut till stallet och alla problem bara försvinner.
~ Att pussa på den underbara mulen och säga jag älskar dig.
~ När man kollar djupt in i ögonen på ens häst och den kollar tillbaka, och man får som en rysning genom helt kroppen av glädje.
 

Detta är några saker som tänker på och hur tacksam jag är.
Och vi borde inte tolerera att folk hackar på oss. För vad är det vi gör för fel? Vi har modet att hantera 600kg i ibland svår situationer, vi har kontrollen över oss och psyket att ramla av och sedan hoppa upp igen. Hur många skulle våga detta ? Skulle vilja visa alla hur det igentligen går till

Tycker ni alla ska vara stolta, kom ihåg det. Får ni höra något taskigt eller elakt av någon, tänk att ni har mig bakom örat och säger detta:

                                                          Vi är unika!
2012-11-27
 12:00:00

Killer inlägg på G.

Ett riktigt känslosamt och killer inlägg på G. Kommer publiceras runt 14:00 hoppas alla läser det! Om ALLA oss ryttare och hur stolta vi borde vara hoppas ni går in och läser!
 
2012-11-26
 16:30:00

Måndag.

Idag är det dressyr lektion på schemat. Helgen har gått fort och jag har inte haft tid att blogga riktigt. Men Pamela har varit super fin och super pigg de senaste dagarna, hon är fin härlig mitt hjärta! Nu taggar vi dressyr!
 
2012-11-26
 12:00:00

Respektlöshet på tävling.

Har ni varit med om oförskämda personer på tävlingsplatsen, personer som inte kan reglerna på framridningen, personer som står i vägen?
Ska man delta på tävlingar eller jobba på tävlingar tycker jag att man ska kunna grundreglerna. Och att iaf ha ögonen öppna. Jag tror vi alla som tävlar har varit med om sådanna saker, och visst blir man irriterad.

Tex på framridning.
~ Folk som inte håller sig till höger. (det är ju en grundregel som alla bör kunna)
~ Folk som skrittar på spåret medans andra galopperar.
~ Folk som rider för nära, då man aldrig kan lita på en annan häst.
~ Folk som inte ropar vilket hinder de ska komma på och sedan blir arga om man är ivägen.
~ Folk som inte lyssnar på när andra ska hoppa ett hinder, gäller att vara uppmärkam.
~ Personer som hjälper någon på framridningen och ändrar med hindrena hela tiden utan att kolla med de andra.
~ Stanna vid staketet eller ingången och tala med någon annan.
 


Jag tycker det är viktiga saker man borde tänka på, annars ska man inte vara på en tävlingsplats. Det är rätt så lätta saker att tänka på och ska man tävla borde man ta och visa respekt för andra. Finns även många som inte har koll vid transporterna heller. De kan stå med sina hästar och man knappt kan komma förbi utan att gå precis i rumpan på den andra hästen, bara sådanna skumma respektlösa saker helt enkelt.

Tex inne på banan.
~ Funktionärer i vägen, händer väldigt ofta.
~ Andra ekipaget ivägen.
~ Man hör inte när man fått startsignal.
~ Oljud på läktaren. (svårt att det inte är det men ni förstår mig nog)

Vissa av dessa saker går ju inte göra nått åt, men iaf nått jag tycker kan tänka på. Som sitter man på läktaren kan man ju tänka på sig själv iaf att inte göra så mycket ljud. Sedan har jag varit med om att de har så dåliga speakerhögtalare och man hör inte om man fått startsignal, riktigt svårt. Men det värsta som kan hända är ju om någon står ivägen vid ett hinder. Har hänt mig och mina vänner många gånger. Hände min vän i omhoppning, tack vare det rev hon hindret. Tycker det är viktigt att man ska ha koll vart man kan stå och inte. Lika så ekipaget som är inne samtidigt, man behöver inte snurra runt för mycket runt hindrena när någon annan hoppar.

För att göra det roligare för alla tycker jag att vi alla ska sammarbeta och tänka på detta. För tänk er själva hur det skulle vara att få eran runda förstörd pga detta. Så glöm inte detta nu. Det är inte så svåra saker, det är ganska uppenbart.

Detta är mina åsikter och tycker ni olika eller lika får ni gärna kommentera era åsikter, gillar alltid att byta tankar med andra.
2012-11-24
 16:30:00

Lastningsproblem

 
Många har nog haft problem att lasta någon häst. Egentligen kan jag känna att det är rätt förståligt att en häst INTE vill gå in i en transport. Det ligger ju inte precis i deras natur. Kan själv tycka det är rätt så elakt, speciellt när man har en häst som verkligen inte vill gå in och är rädd. Detta problem måste man verkligen sköta på bästa sett. Har man en häst som är rädd måste man behålla lugnet själv så att hästen inte tror det är något farligt. Att tänka posetivt är alltid viktigt. Har man en häst som bara är jävligt dum och vägrar måste man ta i lite mer, men ALDRIG på något dumt sätt. Man ska aldrig bli arg eller tappa tålamodet med en häst som bara är dum för då vinner hästen. Behåller man bara lugnet och kämpar på så kommer hästen ge upp. Det finns även många olika metoder att få in den i transporten.
Jag själv har haft tre hästar som varit svårlastade och alla tre har varit på olika sätt.
 
Hart of Stone, en foderhäst jag hade var rent ut sagt för jävlig att lasta. När vi skulle hämta honom som fem åring och nykastrerad var det nästan omöjligt. Ägaren blev så himla arg att hon ville ta vattenslangen och spruta vatten i röven på honom för att han skulle gå in. Vi höll på i timmar. Tillslut gick vi in i stallet med honom och backade intill transporten och då gick han in. Så fick vi göra för att få in honom.
 
Miramis som jag hade innan Pam var livrädd han var inte elak utan han skakade. Han var 11år när vi köpte honom, jag hade innan haft honom i ett halvår på foder. Innan vet vi inte riktigt klart vad han hade vart med om. Han kom till Sverige som 8 åring. Vi hade fått höra att han hade varit instängd därav hans skräck för transporter. Vi fick ta det otroligt lugnt med honom då det inte gick att ta tag i honom. För då skulle han aldrig lita på oss. Vi tränade i säkert ett år. Vi tränade flera gånger i veckan. Vi var tvungna att få honom att lita på oss. Han ville gärna, men det tog sin tid. Tillslut, sakta men säkert följde han oss. Under att tag gick det jätte bra. Men hästar är hästar, vi fick ett bakslag. Men denna gång var han bara envis och jävlig! Så denna gång var det bara att ta tag med hårdhandskarna. Vi ville inte det först men när vi märkte att han bara stod där istadig fick vi säga till honom på riktigt (självklart slog vi honom inte osv, men vi fick visa vilka som bestämmer). Sedan rullade det på igen.
 

Pamela
är också jobbig med lastningen men hon är bara otroligt jobbig. Som en bebis som bara står "JAG VILL INTE". Haha, hon ser rätt så korkad ut. Hon är lite mitchigare. Men vi måste vara ungefär 4st för att lasta, haha. Två linor som ramar in och sedan en som går bakom och smackar lite och en som har hästen såklart. Men går mycket bättre nu. Hon backar några ggr sedan går hon jätte snält in. Och väl där inne står hon blixtstilla... Knäpp? Nu går hon rakt in utan linor eller något. Hästar som är lugna ä mycket lättare att lära och de tar hårdare tag på ett bättre sätt än vad en rädd häst gör.

                         Har du haft lastproblem med din/dina hästar? Kommentera då.
2012-11-24
 14:00:00

Lite blandat med filmer.

Här har vi en blandning av filmer som gör mig taggad till tusen. Är riktigt bra att ha filmer och bilder som gör en taggad och glad. Så tänkte dela med mig lite. Brukar ni tagga genom att kolla på något bra ni gjort?
 
 
 
 
 
 
2012-11-24
 13:04:54

Helt slut.

Igår kom jag hem rätt så tidigt men däckade i princip direkt. Vaknade runt halv tolv och har städat sen dess. Nu är jag klar med nedrevåningen. Väntar nu på mina föräldrar för att få i mig lite mat sedan till stallet för en tur i skogen med Vendela. Ikväll ska jag ha lite middag med mina fina tjejer och sedan kommer mina fina killar hit. Kommer nog bli jätte trevligt! Igår vart lite flippat, 17 pers i en lägenhet, tjaffs, dricka, rök överallt. Men rätt så kul endå! Uppdatering efter ridpasset kommer!
 
2012-11-23
 17:15:00

Tio sanningar

Tio sanningar om mig, Felicia.
Sockerberoende. Kan knappt gå en dag utan att jag får nått sött i mig men ska försöka trappa ner.
Inte bra på att spara. Gäller allt, måste andvända, köpa, eller äta direkt.
Är väldigt lat. Gör ofta inte mer än vad jag behöver.
Har mina två olika "tjejgäng" som jag verkligen älskar. Dom bästa tjejerna jag vet, skulle inte klara mig utan dom.
Nöjd med mig själv. Man ska vara ärlig mot sig själv, man ska vara nöjd med sig själv hur man än är.
Har en super bra familj! Skulle inte klara mig utan dom.
Sytt i huvudet. Gjorde en kullebytta i m&ps säng och fick ett djupt jack då jag ramlade in i elementet.
Inte älskad av alla. Haha, finns många som inte gillar mig, andledning vet jag inte riktigt? Alla kan inte älska alla, kan vara den personen många stör sig på.
Mitt "förflutna" är livligt med mycket tok med vänner! Har varit en riktig galning förr men gillar fortfarande att göra oförväntande saker med mina vänner.
Älskar sommaren!! Sommaren är min årstid, hatar de andra!
 
 
Tio sanningar om Pamela.

Alltid glad. Aldrig arg eller sur.
Väldigt mammig. Om jag har henne i gången ska hon jämt stå och kolla vart jag är osv.
Kan sparka. Om en man möter en häst på banan och den rider för nära förbi eller paserar blir hon lite osäker och kan kicka (obs, inte jämt). Oftast när det är en häst hon inte känner igen.
Hon älskar att hoppa. I vissa fall kan det ju vara ryttaren som vill mer än hästen, men inte i detta fall.
Blir knappt aldrig svettig. Efter ett hårt pass är hon lite svettig under sadelgjorden medans andra är dyblöta.
Älskar mat! Hon får aldrig nog.
Väldigt renlig! Hon har aldrig varit geggig när hon kommit in från hagen. Endast lite på benen.
Biter, pillar på allt.. Hon har svårt för att låta saker vara ifred. Har man glömt något vid boxen ligger det i spånet dagen efter. När hon står i gången tuggar hon på allt som finns framme vid tavlan och kedjorna.
Står och slickar efter hon ätit. Slickar ofta på metal saker efter.
Piper som en gris. När man rider(oftast själv då hon får vara först) piper hon ofta som en liten bebisgris.
 
2012-11-23
 13:45:00

Helgens planer.

I dag kommer jag ha lite fullt upp, men oroa er inte några riktigt bra inlägg kommer i alla fall. Men jag kommer inte vara i stallet idag, fredag är då min och Pamelas lediga dag. Efter skolan ska jag hem en snabbis och hämta saker och duscha. Ska sedan till mina vänner Knarik och Lucine, då det är fest hos dom ikväll. Så ska dit lite tidigare och äta. Vi kommer vara 14 tjejer på förfesten, sedan drar de äldre ut på krogen, suck så fuskigt, medans vi andra bjuder hem några till Lucine eller drar vidare. Så kommer min fredag se ut.
Lördag kommer jag åka ut och rida runt kl två. Kanske se om Vendela vill ha sällskap så drar vi ut i skogen. Ska nog ta en lite längre skogstur om det är bra väder och underlag. Sedan på kvällen ska jag och mina andra tjejer ha mys hemmas hos mig, med lite mat och skitsnack. Kan även hända att vi drar vidare eller att några kommer över till mig, det återstår att se. Söndag blir det att bara slappa hemma och ut till Pumpan. Har även US möte tror jag, så åker väl ut när det är. Blir skogstur då med. Hur brukar dina helger se ut?
 
 
Lite häst och lite fest måste man ju allt ha!
2012-11-23
 12:00:00

Halvhalter.

Halvhalter är ju något mycket viktigt och omtalat i ridningen, men krångligt eller?  Man får ofta höra varför halvhalterna ska göras - för att förebereda hästen på en övning, för att balansera upp hästen, få den uppmärksam osv. Men jag tycker personligen att det sällan pratas om exakt hur man gör. Dessutom så är begreppet halvhalt lite missförstått. När man säger halvhalt tänker ju i alla fall jag mest på att bromsa hästen- ta i tyglarna. Det blir liksom att börja i fel ände. I böckerna jag läst står det nästan alltid att man ska bromsa upp hästen, samtidigt som man ska driva på med skänkeln. Det låter enkelt men det är sällan jag tycker det funkar, det blir mest bara missförstånd häst och ryttare emellan när man först säger till hästen att gå saktare, eller till och med stanna och sen samtidigt säger gå framåt.
 


# För det första så måste man sluta tänka halvhalt. Byt ut ordet halvhalt mot balansering istället. Tänk dig att du ska balansera upp hästen och dig själv, få hästen att hamna i bra balans, bära sig själv och arbeta genom hela kroppen.

# För att du ska kunna få hästen i balans måste du börja med att balansera dig själv. Och det är egentligen det som är själva halvhalten. För när du balanserar dig själv hjälper du hästen att automatiskt hamna i bättre balans och då har du gjort en halvhalt.

# Men hur gör man då? Hur balanserar man sig själv? Det första man ska göra är att andas djupt och sätta sig tillrätta i sadeln. Sedan ska du sträcka på dig och liksom "växa" uppåt, göra dig så lång som möjligt. Slappna av i kroppen(utan att sjunka ihop), var mjuk, kom ner lite "tyngre" i sadeln och lägg på lite skänkel samtidigt som du spänner magmusklerna. Det var en halvhalt!

# Det kanske fortfarande känns som många moment men det enda man egentligen behöver göra är att sätta sig lite djupare i sadeln genom att slappna av, sträcka på sig och driva lite extra framåt så sker resten av sig självt:)

"Ett med hästen" är absolut en av de bästa böckerna om ridning som jag läst, och tro mig jag har läst en del. Den får en att se på ridningen ur ett helt nytt perspektiv, så otroligt enkelt egentligen. Den kan kanske verka lite flummig men jag tycker i alla fall att den är superbra. Kanske är jag lite flummig då men det kan jag gärna vara så länge det funkar. Mycket bra inlägg av Vendela från gammla bloggen!
 
2012-11-22
 20:41:17

4 och en halv timme spenderade i stallet.

Idag har jag bara varit hemme och vänt två gånger. Slutade skolan runt halv två, gick hem hämtade plånbok sedan ner till stan, blev en kaffe med mina tjejer på Ströget sedan hem och byta om. Mamma jobba sent så hon smet ifrån jobbet och körde mig till stallet halv fyra. Jag red, fixade, myste osv. Sedan var jag klar halv sex så hjälpte till på hopplektionerna. Mamma kom runt åtta. Så kom precis hem, köpte med oss BK. Passar på när pappa och bror är i Stockholm. Nu ska jag lägga mig i ett bad och kolla film. Ber om ursäkt för dålig uppdatering idag. Ska fixa massa inlägg till imorgon!
 
 
Hoppträningen igår gick jättebra! Tycker hon gick rätt så bra på flippanbettet faktiskt. Film kommer imorgon tror jag. Hon stannade faktisk på ett men det var en längsida med sex hinder efter varandra, låg på ca 115cm och trångt. Så helt okej endå. När vi väl kom över hoppade hon som en klocka, inte nära en bom!
2012-11-22
 14:50:00

Ensamhäst?

Tycker det var en sådan rolig diskussion som det skrivits mycket om i bloggvärlden.
 


Jag tycker det är töntigt med folk som överdriver om hur svåra deras hästar är och att dom inte tror någon annan kan klara av dom. Det är överdrift. Men under Pams och mina 2år har endast mamm suttit på henne några få ggr. En vecka när jag var i spanien då hon blev rädd för henne och vågade inte galoppera. Men då var hon endast 4 år och var väldigt busig. Men annars har ingen annan ridit Pam faktiskt. Jag har inte gjort så med avsikt. Men det är bara det att jag inte behövt någon annan att rida henne och har liksom bara inte tänkt på det. Eftersom Pam är en så himla snäll häst, men hon är inte lätt men inte heller svår. Men jag känner bara inte att jag har något behov av hjälp. Inte just nu, kanske kmr behöva det någon gång. Vem vet. Men Pam och jag jobbar väldigt bra ihop och vi klarar oss. Men som sagt är hon super snäll och vem som helst skulle kunna sitta på henne. Men kanske inte jobba henne och hoppa. Kanske någon som är duktigare isf. Men hon kan vara ganska krävande. Hon hon är känslig i munnen. Men hon är nog ingen enmanshäst. Men jag gillar att ha det så jag har det.

                                                            Vad tycker ni ang detta? :)
2012-11-21
 19:15:00

Provridning.

Provridning och hästköp är ju något som är väldigt aktuellt för mig just nu så jag tänkte skriva mina tankar, åsikter och tips kring just provridning och hästköp.

       Många säger ju att man ska provrida så många hästar som möjligt innan man bestämmer sig. Det tycker jag är lite fel att säga så. Man ska leta tills man hittar rätt helt enkelt. Det kan vara den första, femte eller åttonde hästen man provrider som är just rätt. Och det där är ju en känsla. Det kanske inte är den hästen som var snyggast på bilden eller som lät bäst i annonsen utan den man passar bäst ihop med. Så därför tycker jag att om det känns perfekt med häst ett eller två man provar så behöver man inte prova tre till bara för att. Det är ju inte riktigt rättvist mot någon, att prova en häst man inte är intresserad av. Men däremot tycker jag inte man ska köpa den första hästen om man inte är riktigt säker. Det är bra att ha något att jämföra med om man inte är säker på vad man vill ha. För när man letar häst vet jag av egen erfarenhet att man kan vara väldigt sugen på en ny häst och bara vilja ha "första bästa häst".  Det är ju inte heller meningen, så lita på magkänslan när du provar häst.  Köp den häst som du gillar bäst, som känns rätt.

      Sedan är det ju det där med vad man vill ha för häst. Jag har en väldigt tydlig bild av vad jag vill ha för häst. En mörkbrun eller svart valack, mellan 8 och 10 år, utbildad och gärna tävlad Msv dressyr och typ LB hoppning, 167-168 cm hög. Men jag inser ju själv att det är orimligt att jag ska hitta just en sån häst, som jag passar ihop med och som inte kostar 200 000 kr. Så därför får man kompromissa. Men med vad? Priset är ju lite svårt att kompromissa med. Oftast har man en budget som man helt enkelt inte kan ändra på, så är det väl nästan för alla. Har man 80 000 kr att köpa häst för är det ingen idé att ens titta åt hästar som kostar över 80 000. Vad kan man kompromissa med då? I mitt fall är väl det första att kompromiss med färgen. Vill jag ha en mörkbrun häst? Ja. Är det nödvändigt? Nej. Det måste man fråga sig själv. Vad mer? Måste den vara 167-168 cm hög?Nej. Jag som själv är 170 cm kan ju inte ha en häst som är 155-160 cm, det säger sig ju själv men jag kan ju ha en häst någonstans mellan 165-170 cm, beroende på hur det är i typen också. Även åldern och utbildning kan man kompromissa med. I alla fall lite.

        Nu har jag pratat om att kompromissa, vilket man nog måste för har man en tydlig bild av exakt hur hästen ska vara kan det vara väldigt svårt att hitta någon häst. Då ser man bara hästar som är just så och missar kanske den rätta. Och dessutom kostar nog drömhästen lite mer än de flesta kan betala...Men man ska även ha krav. Det är lika viktigt som att kompromissa. Att man faktiskt ändå har några krav som hästen ska uppfylla. För man måste ju vara nöjd och trivas med sin häst och inte bara ta första bästa för att man vill ha en häst Då är det stor risk att man ångrar sig efteråt. Mina krav är att hästen ska vara minst 6 år och max 12 år och vara utbildad LB dressyr och lite hoppad, den ska vara minst 164 cm hög och max 172 cm hög. Men det allra viktigaste är att häst och ryttare passar ihop. Att man gillar hästen och tycker den är rolig att rida.
 
Min provridning på Pamela. Kändes rätt efter fem minuter.

Tips vid provridning:
*
Ha med en tränare eller kunnig person. Det är jätteviktigt att någon annan som kan hästar är med och ser hästen och ser hur häst och ryttare fungerar tillsammans. Speciellt om det är första gången man köper häst.

*Filma. Om du har möjlighet till det så filma! Då kan du i efterhand se hur det såg ut och även visa för tränare, kompis etc.

*Låt ägaren rida först. Det är nästan en självklarhet när man provar häst. Att ägaren/ryttaren rider fram hästen och visar vad den kan och hur den är.

*Ställ frågor! Fråga om allt. Du har rätt att få veta vad hästen gjort tidigare, hur den är att hantera osv. så fråga.

*Provrid mer än en gång. Är du intresserad av hästen så provrid igen. Det kan vara stor skillnad andra gången man rider en häst. Det är ju mycket som spelar in så det kan ju vara ännu bättre eller rentav sämre andra gången.
 
Text av Vendela som jag hitta på förra bloggen som hon skrivit för över ett år sedan, tänkte att texten kan hjälpa någon av er läsare.
2012-11-21
 16:00:00

Trivselfläckar?

 
Fick dessa svar när jag frågade ifall ni läsare visste vad det var för fläckar på Pamela. Ni verkar väldigt kuniga mina kära läsare fick flera kommentarer om att de kallas för trivselkläckar eller måbrafläckar. Blev väldigt glad när jag fick den förklaringen. (kul även att ni visste om det) Känns bra att man vet att pållen min trivs. För så var det inte förra vintern, fast däremot var hon inte helklipps så syntes väl inte. Men i alla fall tusen tack för förklaringen! Tänkte först ifall det var något dåligt eller sjukdom, haha. Vi hästmänniskor ska ju alltid tro det värsta.
 
Jag kom hem från skolan för en liten stund sedan iaf. Nu ska jag slappna av en stund innan jag åker ut till stallet och kollar hoppning (hjälper till med hindren). Jag försöker göra så varje onsdag, att kolla på grupperna innan. Man lär sig otroligt mycket av att titta och lyssna på andra, även väldigt roligt att träffa lite hästfolk och sitta och snacka osv. Träffa lite vänner som bara kommer någon gång i veckan. Sen ska jag självklart ficka mat och mock innan. Ska se om mamma hinner ut till hoppningen då hon jobbar sent så kanske ni kan få en film senare. Så länge kan ni kolla på filmen från PNJ från helgen!
 
 
 Vill även passa på att tacka för alla UNDERBARA kommentarer jag fått de senaste dagarna. Har försökt att svara på alla men tiden har inte räckt till. Vill även tacka två tjejer som hade HISSAT lilla mig på deras bloggar, så otroligt söta! Det gjorde verkligen min dag, massa kramar till er! Triv så himla bra här på denna blogg, tack vare er!
2012-11-21
 14:10:00

Ponny eller storhäst?

Vad föredrar du?
2012-11-21
 14:00:00

Våldsamma ryttare.

Våld mot hästar.

Det kan man se på många olika sätt och ställen. Jag fattar inte hur folk kan göra annat än att älska de magnifika djuren. Dom som är så otroligt snälla och ofarliga(för det mesta). Alla hästar är det egentligen om dom blir behandlade rätt. Man ska egentligen vara jäkla glad att dom ens går med på saker vi ber dom om att göra. Då vi inte skulle ha en chans emot dessa otroliga djur om dom satte sig emot oss. Men när dom är så fantastiska varför ska man ta till med våld?

Kanske för att den är lite seg? Kanske för att den är lite för pigg? Kanske för att den inte hoppar så bra som du vill? Kanske presterar den inte så bra på tävling? Kanske den är lite busig?

Det finns så onödiga saker folk kan störa sig på och då straffa sin häst. Oftast finns det ju förklaringar till dessa saker folk straffar sina hästar för. Dessa saker beror oftast på OSS, RYTTARE! Hästar har också bra och dåliga dagar. Dom kan inte alltid vara i toppform. bara för det har inte vi rätt att slå dom, skrämma dom. Hästar ska man visa kärlek, tillit och respekt till. Dom litar så mycket på oss om vi behandlar dom rätt. Dom kommer älska dig om du beeter dig rätt mot en häst.

Nu tar vi ett exempel, man märker när en häst verkligen älskar en människa. Pam lyssnar på allt jag säger. När jag ger henne beröm blir hon glad. När jag ger kritik försöker hon bli bättre. Jag har aldrig andvänt våld mot henne och kommer aldrig göra. Men hon ställer upp på allt, för hon litar på mig! Får man hästen på ens sida går den genom eld för dig.

Få din häst att lita och älska dig. Då kommer den göra allt för dig.
 
 
                                                                BILD FRÅN GOOGLE.

Spöt är ett typiskt redskap för att straffa sin häst. Jag rider ofta med det, som ett hjälpredskap. Men att så sin häst gång på gång tycker jag är djurplågeri. Jag får dåligt samvete när jag petat på henne lite mer än vad jag brukar. Självklart kan man behöva väcka dom lite, men på en måttlig gräns. Som på bilden är ju otroligt hemskt. Även att människor som ser sånt här på tävling, att vissa inte reagerar. Jag hoppas att alla som ser sådana här saker säger till antingen personen eller överdomaren för det är inte scceptabelt. Visste ni att hästar har varit det enda djuret som det har varit lagligt att slå?

                                                     Så nu, vad tycker ni om detta?
2012-11-20
 20:00:00

Real love.

 
2012-11-20
 18:12:30

Kvällstur i mörkret.

Kom precis hem från stallet. Vart uteritt i mörkret, då menar jag verkligen mörker. Tråkigt att man inte hinner ut efter skolan. Men nu känns det däremot som det är mörkt hela tiden. Men jag var kanske ute i 40 min, trav och galopp. Lite lugnare och bara streckte ut. Privade även ett nytt bett, Flippanbett tro jag de kallas. Jag behöver då starkare bett till hoppning och uteritt med sällskap. Vill även ha lite olika bett att variera med. Just nu rider jag på vanligt tredelat, tredelat sötmalm och Nova bett. Så behöver även något skarpare. Så blir nog att testa det på morgondagens hoppning. Har även provat pelham på henne men blev lite för mycket på henne, blev att hon backade ist hela tiden, fick inget flyt. Men flippanbettet är ju mildare än pelham. Tycker hon kändes rätt så bra på det, svårt att säga när man mer luffsrider i skogen men försökte jobba henne lite på slutet med halter, övergångar, böja och ställa. Tycker det var posivtivt i alla fall.
 
 
Som sagt är det onsdag imorgon och hoppning på schemat. Får se hur mycket jag kommer hinna skriva men kommer några nyttiga och roliga inlägg så som idag. Hoppas ni uppskattar lite inlägg så som hur man får sin häst lösgjord och motivation osv. Verkar som det i alla fall. Om ni vill att det är något speciellt jag ska skriva om kan ni skicka iväg en kommentar. Har lite på gång. Känns riiiktigt bra här på bloggen, har varit en kanon start med många fina besökare och underbara kommentarer tack!
2012-11-20
 16:15:00

Motivation.

Hur får man motivation och inspiration när allt känns jobbigt och tungt?
Tänkte dela med mig av lite tips.
 


*Inspireras av andra! Det är något som jag ofta tar till när det känns tufft. Och där har man ju stor nytta av just bloggar. Det är jättelätt att få tips och inspiration av alla fantastiska människor som delar med sig av sina tankar på alla bloggar som finns. Även om det är i just ridningen det känns jobbigt så behöver i alla fall inte jag inspireras av bara ryttare. Jag inspireras av duktiga, positiva och starka människor. Det kan vara allt ifrån någon i ens omgivning, en karaktär i en bok eller någon kändis.

*Bli två om det! Ibland kan det vara väldigt tungt att behöva göra jobbiga eller mindre roliga saker ensam. Så dela det med någon. Där är ju jag och Felicia ett bra exempel. Innan Felicia kom till stallet tyckte jag inte alltid att det var så kul, för jag var mycket ensam. Speciellt på vintern, då red jag nästan aldrig ut utan red planlöst i ridhuset. Men sen kom Felicia till stallet och då gjorde vi något roligt av det. Vi gjorde upp tränings-scheman, tog på oss varma kläder och red ut trots snö och kyla och pushade varandra.

*Tänk positivt! Tänk på alla fördelarna med att ha en egen häst. Tänk på hur lyckligt lottad du är och hur mycket kul du faktiskt kan ha. Byt ut ordet måste mot ordet vill, det gör skillnad! Och ta ingenting för givet!

*Minnen! Titta på någon bild från t.ex sommaren när det var som allra roligast att ha häst. Kanske en bild från en tävling som gick riktigt bra, från ridlägret du var på eller bara en härlig sommardag.

*Planera och sätt upp mål! Allt blir roligare om man har ett tydligt mål med det och en plan för hur man ska nå dit. Utnyttja vintern för att träna extra hårt och bli bättre inför vårens tävlingssäsong. Ge dig f*n på att du ska förbättra din sits och få 65% i nästa dressyrtävling, eller att du ska starta LA felfritt nästa säsong. Ta reda på vad du vill uppnå och tänk på det innan varje träningspass. Det motiverar verkligen! Bestäm innan ridpasset vad du ska träna på så att det inte blir långtråkigt och planlöst.

Det här funkar jätte bra. Lycka till med att hitta motivationen i vintermörkret!
2012-11-20
 10:30:00

Gårdagens lektion.

Ska försöka fixa någon som kan fota oss i helgen om det är bra väder. Har även planer på att åka på en clinic i Mantorp hos Nina och Cissi Lilja, någon som ska dit?
 
Igår red jag dressyr för Cissi Lilja. Gick rätt så bra. Första delen av passet kändes nästan bäst. Sen när vi började med öppna i trav och galopp som hon tycker är lite jobbig, så började hon träla lite. Men hon var väldigt lyhörd och så. Måste verkligen jobba henne i sidorna, hon är som låst i högersidan och förställer sig då till vänster... Så när man rider rakt fram kan hon istället gå lite med huvudet åt vänster. Det får jag jobba hårdare med. Men fick mycket beröm av Cissi som tycker jag har fått jätte dressyrig sits som Ingrid, bara att Cissi gillar det mer haha. Hon tycker även att Pam gör utveckling från varje gång. Sen vill hon att vi ska komma ut och tävla dressyr i vår. Men det är väl planen har jag tänk. Fick även några kommentarer om hennes prickar igår. Idag blir det ut i skogen.
2012-11-19
 20:10:00

Att få sin häst lösgjord.

Att få sin häst lösgjord är något väldigt viktigt och användbart inom ridningen. Det pratas också ofta om att man ska lösgöra hästen mer och om olika lösgörande rörelser osv. Men hur gör man då? Det är inte alltid så lätt och det finns inte ett sätt som funkar för alla. Jag tänkte att jag skulle ge er tips på några bra lösgörande övningar som jag tycker funkar.

Vi kan ju börja med att reda ut vad lösgjord faktiskt innebär. Det kan vara olika saker i olika sammanhang, för olika personer och på olika hästar. "En lösgjord häst rör sig taktmässigt, är avspänd såväl fysiskt som psykiskt och lyder villigt ryttarens hjälper utan motstånd" är en sammanfattning av vad lösgjord är. Kanske fortfarande känns krångligt, eller? Jag ska försöka förklara med mina egna ord hur jag tycker hästen är när den är lösgjord: när hästen har bra sug på bettet(den ska varken kännas "tom" eller "hängig" i handen), vill framåt och är mjuk i munnen. När hästen känns ungefär likadan i båda varven och är mjuk i sidorna, flyttar sig lätt för skänkeln och lyssnar på små hjälper. När man kan korta och länga steget mjukt och utan att det blir ryckigt. När det känns rytmiskt, lugnt och enkelt att rida. Då tycker jag att hästen är lösgjord. Så nu när vi är överens om vad lösgjord innebär tänkte jag att vi skulle gå in på hur man får hästen att bli lösgjord.


Här är mina 6 steg till en lösgjord häst:

1.
En sak som är viktig för att få hästen lösgjord, känslig och mjuk är att man själv är just så. Du måste börja med dig själv för om du är spänd, grov i hjälperna och far omkring på hästryggen kan du aldrig få din häst lösgjord. Så den första övningen jag gör när jag ska börja med lösgörande arbete, eller egentligen arbete över huvud taget, är att slappna av och kontrollera min sits. Jag går nerifrån och upp och korrigerar min sits, tänker igenom hur det ska vara och försöker sitta så korrekt som möjligt. Ner med hälarna, skänkeln precis bakom sadelgjorden,benen intill hästkroppen, inte klämma med knäna, känna sittbenen, sitta mitt över hästen, sträck på ryggen utan att svanka, en lätt vinkel i armbågsleden men absolut inte bli spänd, upp med tummarna, knuten men mjuk hand, bak med axlarna, fram med bröstet, sträck på nacken och titta framåt. Och sen får man absolut inte glömma andningen. För tusan, glöm inte att andas! Glömmer man att andas djupt och jämt så är det jättelätt att man blir spänd och då förlorar man känsla och finhet i hjälperna och även balans.

2. En övning som man kan använda i början är att rida fram i låg och djup form. Det gör jag ofta eftersom det är bra för hästen att få sträcka ut nack-och ryggmusklerna. Rid på halvlång tygel i trav(lättridning), driv på hästen i ett litet friskare tempo och uppmuntra den att söka sig fram mot bettet genom att krama lätt och mjukt i tyglerna(det är bra att röra lite på bettet då och då så att man inte fastnar i munnen). Efter ett par varv på fyrkantsspåret kan man rida in på en stor volt och flytta hästen lite lätt för skänkeln genom att flytta bak innerskänkeln lite och trycka lätt samtidigt som man leder på yttertygeln och kramar på innertygeln(fortfarande på lite halvlång tygel).

3. Nästa övning som jag brukar göra är att rida på mellanstora volter(15 meter i början sedan 10 också) och åttvolter och verkligen ställa hästen ordentligt i nacken och böja kroppen runt skänkeln. Man kan rida på fyrkantsspåret och göra en 15 meters volt på varje långsida samtidigt som man jobbar med att verkligen rida varje hörn och ställa hästen ordentligt. När man känner att det funkar kan man gå över till att göra 10 meters volter i hörnen. Även åttvolter så att man får träna på ställa om hästen och göra halvhalter är jättebra.

4. När man kommit hit och har gjort de tidigare övningarna brukar hästen vara ganska mjuk och "med på noterna". Då tycker jag att det kan passa att lägga in lite galopp. Även om det fortfarande bara är uppvärmning och det kan kännas konstigt att galoppera tidigt(man vill ju gärna göra det i ordningen skritt, trav, galopp) så är det väldigt användbart. Galoppen i sig är väldigt lösgörande och kan även få lite segare hästar att bli piggare och mer arbetsvilliga. Men eftersom det fortfarande är tidigt på passet ska man främst galopperna i en lite friare form på större spår som fyrkantsspåret och stora volterna.

5. Sedan kommer det sig ganska naturligt att man kanske jobbar med lite övergångar när man har galopperat. Då menar jag främst fortfarande trav och skritt men även lite galopp. Övergångar är väldigt nyttigt och det man ska tänka på är att förbereda hästen på övergången tidigt med hjälp av halvhalter och att man när man precis gått över till den nya gångarten rider lite framåt.

Mellan steg 5 och 6 ungefär brukar jag lägga in en skrittpaus. Nu följer jag ju inte alltid just dessa steg men jag brukar nästan alltid ändå lägga in en skrittpaus i mitten av passet. Det är bra för då får hästen slappna av lite, kanske få bort mjölksyra och smälta det man jobbat med och samla lite ny energi. Kan även vara bra för lite hetare hästar som blir "överhettade"(xD), piggare och piggare och lite okoncentrerade, att få coola ner sig lite.

6. Efter det jobbet borde hästen kännas ordentligt uppvärmd och ganska mjuk. Då kan man börja jobba med lite svårare och mer krävande saker. Här kan det vara dags för lite mer jobb i galopp och jobb med sidvärtsrörelser om man ska fokusera på lösgörande arbete. Skänkelvikning är en jättebra lösgörande övning som enkelt kan anpassas efter den nivå hästen och ryttaren ligger på. Man kan göra skänkelvikning från kortsidan ut till ungefär halva långsidan eller på diagonalen om man vill göra det svårare. Viktigt att tänka på är att inte ställa hästen för mycket, man ska bara se ögat och en bit av näsborren på hästen, och att hålla in ytterbogen.
   I galopparbetet är små volter väldigt bra för då får hästen samla upp sig och korta sitt steg ordentligt. Sedan kan man också rida serpentiner över medellinjen där man i mittenbågen då rider förvänd galopp. Väldigt bra övningen som kan vara lite av en utmaning då det är mycket man ska tänka på. Viktigt är att man håller kvar hästen ställd åt höger i höger förvänd galopp och vänster i vänster förvänd galopp och använder ytterskänkeln för att få runt hästen.


Det var mina tips på t.ex upplägg på ett ridpass där målet är att få hästen lösgjord. Sedan måste man ju inte följa dessa steg från 1-6 utan det går lika bra att ändra ordning eller plocka ut enstaka övningar. Sedan är ju inte heller kanske målet med varje ridpass att lösgöra hästen. Ibland vill man kanske jobba med ett speciellt moment, t.ex en viss övning inför ett dressyrprogram, eller finslipa någon detalj eller kanske fokusera på konditionen. Men jag tycker att man bör rida ett sånt här lösgörande pass, rida igenom hästen, en gång i veckan i allla fall. Man kollar liksom av att allt funkar och hästen får mjuka upp sig och jobba igenom kroppen. Text skriven av Vendela, tycker denna var så bra att ni borde få läsa den.

2012-11-19
 15:45:05

Nya favorit hingstar.

Igår kollade jag och mamma på världescupen från Stuttgard. Tråkigt att det inte gick något vidare för Roffe... Han har endast nio poäng nu. Däremot ligger Malin och Jens bättre till men inte i närheten av toppen. Men självklart sitter jag och mamma och spanar på snygga hingstar som man inte skulle tacka nej till. Så hingstgalen som jag är vill jag alltid ha koll på dom bästa. Dessa två kommer jag lätt hålla koll på fram över.
 
Embassy II f. 2001
Escudo I                                                    Espri                                 Eiger I                                  Eisenherz I                       
                        Diplomatin                                            Diplomat                   
                            Athene                                                Arkansas                                            Aderlass                   
                        Winzerin                                            Wormann                   
                           
Sammy Jo                       
        Silvio I                                            Sandro                     Sacramento Song XX                   
                        Gelbkatze                                            Gepard                   
                        Callonia                       Calypso II                      Cor de La Bryère                    
                        Wollina                       Wendelin I
 
 
Codex One f. 2002
DE 321210149897 Schwarzbraun Contendro I Holst DE 321210023884 Dunkelbraun Contender Holst DE 321210610574 Dunkelbraun Calypso II Holst
DE 321210523770 Braun Gofine Holst
DE 321210089487 Braun Bravo St.Pr.St.Holst DE 321210264782 Braun Reichsgraf Holst
DE 321210067377 Schwarzbraun Ofarim Holst
DE 331311324694 Dunkelbraun Gipsy St.Pr.Hann DE 331313205587 Braun Glückspilz Hann DE 331313210781 Braun Glücksstern Hann
DE 331311101873 Braun Poesie Hann
DE 331311712988 Dunkelfuchs Elfenmaerchen Hann DE 331311911176 Dunkelbraun Egerlaender Hann
DE 331311706083 Fuchs Giness Hann
2012-11-19
 14:10:00

Brun appelkastrad?

När vi klippte henne dök en massa prickar upp på henne. Jätte lustiga, mina kompisars hästar har inte sådana. Hur kan det komma sig? Har din bruna häst såhär? Ser väldigt roligt ut för se syns så tydligt. Här får ni även se hur hon blev som helklippt, första gången vi klippte benen med och det är otroligt skönt faktiskt!  
 
 
2012-11-19
 12:00:00

Nykyrka Ridklubb.


Detta är då vårat stall. Det är uppdelat i fyra olika stallar.Den första dörren från vänster är in till mitt stall. Där har vi åtta hästar det stallet kallas för Blåastallet. Nästa är Skostallet, där finns det tolv hästar. Dörren i mitten leder in till foderkammaren och där vi även har skåp med täcken, schabrak osv. Sen kommer man till Grusstallet, dörren som är öppen backom gödselstaken. Där har vi tio hästar. Dörren längst bort är in till Ingrid och Kenneths stall, stallägarna och våra tränare. Där har dom sina fyra hästar. Vi har även två uteboxar som är tomma för tillfället men kommer snart hästar dit med så då är det fullt.
 
Det här är våran stora stora ridbana. Den är 40x100 och det är här våra omtyckta tävlingar hålls varje år. Tycker verkligen ni som bor i närheten ska komma hit 2013 och tävla. Vi har två dagar i maj och två dagar i augusti för storhästar. Sedan två dagar samanlagt för ponny tror jag. Vi brukar ha runt 400 starter under våra tävlingshelger och en massa trevligt. Sen ser man även våran lilla kiosk som ligger på höger sida av banan.
 
 
Det här är våran lilla bana som är 20x60 där dressyrlektionerna hålls om sommaren och även framridning.
 
Här har vi även vårat ridhus som är 22x66. Så himla skönt att ha detta om vintern. Vi har även en stor läktare, klubbrum och cafeteria.
 
 
2012-11-18
 20:38:18

Dagens ridpass + bilder.

Idag var det som jag sade tidigare skogstur på schemat. Fixade henne direkt när jag kom ut för att hinna rida när det var nogorlunda ljust ute. Pam kändes lite loj i början så fick rida på henne lite. Red med novabettet, ett bett som jag endast ridit på några gånger. Hon kan bli lite tung på det, passar bäst när jag rider på banan. Men gick rätt så bra. Jobbade henne endast i än lägre form. När vi red upp på en väg vi i vanliga fall brukar galoppera på blev det lite mer fart i henne. Efter ett tag fattade jag galopp och min tönt börjar pipa som en gris och gör ett par bakut. Alltid kul när hästarna visar att de är glada. Efter galoppen gick det i fullfart. När jag sedan skulle trava hemmåt flög hon fram. När vi kom tillbaka var det kolsvart. Mockade och fixade det andra. Hann inte fixa med sakerna osv, blir någon annan dag. Btw, så fotade jag bilder på våran anläggning som jag tänkte visa er senare.
 
 
2012-11-18
 14:55:55

Till stallet.

Har precis ätit och pluggat lite spanska. Ska nu ut till stallet för att ta en sväng i skogen med min tjej. Blir lite mindre krävande tur, känner mig själv väldigt trött så känner bara för att mysa lite med henne. Ska nog även frisera henne lite och ta en läng bortsning. Skulle även vara i stort behov av att smörja mina saker, men får se ifall jag orkar. Måste hem och plugga också. Ska även fixa lite med bilder och min nya hårdisk. Suttit och sparat ner bilder jag lagt ut på mina bloggar, inte klar med första bloggen ännu... Haha tar en stund kan jag lova. I veckan eller helgen tänkte jag även försöka fixa lite nya bilder, även på ett nytt täcke som vi köpt, ett Rambo vintertäcke.
 
Glöm inte bort att följa bloggen här Follow on Bloglovin så kommer ni lättare hålla koll på nya uppdateringar. Kan även säga att jag har många nyttiga och intressanta inlägg på väg som kan hjälpa dig mycket i din ridning. Som även har hjälpt mig. Även många åsiktsinlägg där jag gärna vill höra era åsikter också. kram
2012-11-18
 12:15:00

Hur jag lägger upp veckorna.

Varje vecka försäker jag få med allt nyttigt som behövs- För att träna alla delar och för att styrka henne. När jag rider ut tänkter jag ofta på saker som inte "funkar" riktigt som jag vill ska funka och tränar på det någon dag på banan då. Alltås samlar insperation, för inte kul att rida på banan utan att ha något vettigt att göra.

När jag rider ut tränar vi mycket backar för att stärka ryggen och rumpan, försöker ha ett pass i veckan där jag rider mycker backar. Därför Pam har en sådan stor rumpa, haha. Mycket upp och ner, det är super bra. De får starka ben också. Sedan för konditionen & för rolighetens skull galopperar vi längre sträckor några gåner i veckan. Vissa pass rider vi mer lugnare pass och mer "markjobb", för det går galant i skogen också!
 
  Saker jag jobbar med i skogen:
          ~ Många backar, mer skritt och trav.
          ~ Längre galoppsträcker i skogen.
          ~ Igångsättningar och avsaktningar.
          ~ Samlingar och ökningar.
          ~ Mjukgörande och framåtbjudning.
          ~ Framåtvilljan, att hon vill gå framåt.

          ~ Lösgörande arbete, ställa och böja.
          ~ Skänkelvikningar och volter på tex, grusvägar.
                          

På banan rider jag vanligtvis en lektion i veckan. Sedan rider jag där någon mer dag om jag inte hinner ut. Jag lägger upp vissa pass så att jag rider ut en halvtimme och en halvtimme på banan för att få lite av båda. Ett bra sätt att värma upp hästen och roligare. Varje gång jag själv ska rida på banan måste jag ha en ordentlig plan för vad jag och hon behöver träna på. Måste ha insperation för att göra ett bra pass. Nu på senaste tiden har det blivit mycket bättre för mig då jag var mycket omotiverad att träna på banan själv. Men man måste ha en plan och veta vad man behöver jobba på innan man hoppar upp, allt blir mycket lättare då.

Såhär kan en vanlig vecka se ut:
Måndag: Marklektion - varannan Cissi - Ingrid.
Tisdag: Lättare skogspass.
Onsdag: Hoppträning.
Torsdag: Skogen - Banan. (beroende på årstid)
Fredag: Vila.
Lördag: Skogen, avsluta på banan.
Söndag: Skogen.

Om jag rider själv på banan:
~ Lösgörande och rättbjudning.
~ Mycket till dressyrprogram.
~ Volter, serpentiner i olika storlekar för att få henne mjuk i sidorna.
~ Flyttning för skänkeln, hålla in bogarna.
~ Tempoväxlingar, avsaktningar och halter.
~ Få aktivitet i bakbenen.

Då Pam har en tendens att gå lite lågt jobbar jag mycket med övergångar för att fånga upp henne. Nu är det otroligt mycket bättre efter mycket jobb. Börjar få henne där jag vill ha henne. Eftersom i hoppningen blir det lättare att hoppa om hästen inte går med huvudet nere i backen. Allt jag gör har en poäng till speciellt hoppningen. Då jag ska få allt bättre.

Självklart har ju jag en massa saker jag själv som ryttare övar på när jag rider. Har ganska mycket saker jag måste jobba med. Man kan glömma bort sig själv lite när man tänker mycket på hur hästen gör ifrån sig.

     Jobb med mig:
          ~ Jobba med min sitts.
          ~ Mina händer.
          ~ Min blick.
          ~ Mina ben, hälar. (Då jag har svårt för att hålla ner benen ordentligt.)
          ~ Mina magmuskler.

Om man jämför dessa bilder har det ju hänt en del med min sits, har fått väldigt mycket beröm på senaste tiden. Behöver fortfarande jobba lite med mina händer och hälar. Men ser mycket proffsigare ut nu. Första bilden är för ca 5-6 år sedan den andra är våran senaste dressyr. Båda är i Nyckelby.
 
Lite då och då lägger vi in någon tömkörning av våran tränare Kenneth eller löshoppning. Han är otroligt duktig och sjukt kul att kolla på. Sedan blir det ju tävlingar och annat på helgerna men såhär kan en vanlig vecka se ut. Detta var på ett litet ungefär hur jag tränar Pam överlag. Allt jag försöker tänka på om dagarna. Kommentera om ni undrar något.
2012-11-17
 20:00:00

Bloglovin.

Follow on Bloglovin
Följ nu bloggen på bloglovin och håll er ständigt uppdaterade. Det kommer ploppa upp en massa maffiga och intressanta inlägg, filmer och nya bilder!
2012-11-17
 15:15:00

Pay and Jump.

PNJ idag gick bra framridningen kändes bra, framhoppningen sådär. Nollade i 110, känns skönt att den höjden sitter nu. 115 fick vi två pet, fartproblem som drog med dom. Annars var det en bra runda. Tyvärr så failade mamma med att filma den klassen såklart... Så ni får nöja er med 110cm rundan!
 
 
2012-11-17
 14:02:00

Fråga från läsare.

 
Svar: Just nu ligger vi på 100/110cm. Men nu under vintern kommer vi gå upp på 120cm på PNJ osv. Så till nästa år kommer vi starta 120cm lokalt/regionalt. De första tävlingarna kommer vi nog ligga kvar på 100/110cm för att komma igång. Kommer skriva ett inlägg om mål och andra planer senare. Kul att du frågade!
2012-11-17
 10:00:00

Respekt till oss.

 
Dessa filmer kan jag kolla på om och om igen. De ger mig motivation och gör mig glad. Fan vad coola vi hästmänniskor är! Och vilka magnefika djur vi håller på med, kan inte sluta facineras.
 
(Just nu är jag på PNJ så resultat och filmer kommer senare!)
2012-11-16
 17:05:24

Mycket seg dag och mycket uppdatering på gång.

Dagen har varit fruktansvärt seg. Jag själv har varit som en liten hamster instängd i en liten bur. Entligen är det helg och det känns som jag kan andas igen. Idag vilar Pam så jag ska snart iväg för att umgås med mina fina tjejor. Blir lite myskväll hos Lusen idag. Imorgon är det Pay And Jump då Pam och jag hoppar 110/115cm. Ska bli jätte kul.  Nu hinner jag inte skriva mer då jag måste fixa mig och iväg till bussen.
 
Men jag kan lova super uppdatering imorgon då jag förberätt en massa inlägg, ett par riktigt smaskig! Tog ett bra tag att fixa ihop det kan jag ju lova, haha!
 
 
Ha det bra pussen!
2012-11-15
 22:20:02

Blandad dag.

Dagen har varit väldigt blandad. Först så var det skola, började tio men fick gå upp tidigare för att göra klart en skoluppgift. Efter skolan åkte jag och tjejerna till stan, träffade även en massa andra fins vänner där.
 
Fick även en otroligt dålig nyhet, att min hårdisk som varit trasig INTE går att laga. Där har jag ALLA mina bilder på allt, Mirre, Pam, vänner, fester, reser osv. Allt är borta. De kunde inte rädda några filer. Kan ni fatta paniken. Alla 4000 bilder på Pam sedan jag köpte henne. Jag tjöt som bara den. Just nu sitter jag och sparar ner alla bilder från mina olika bloggar, tur man bloggat iaf. Men tårar kom det många av.
 
Sedan har jag även varit i stallet och ridit pärlan. Red på banan då det var så himla mörkt när vi kom ut. Red på nova bettet jag lånar av Cissi i stallet. Tycker verkligen hon gick kanon idag! Lätt från marken och gick i min stadig form. Jobbade med att ställa igenom henne ordentligt i båda hållen även flytta för skänkeln. Även många omställningar åt båda hållen i båda varven galopp och trav. Gjorde även många övergångar. Kändes kanon!
 
Tänkte även låta denna film visa er hur det gick på gårdagens hoppning. Kände mig superduper nöjd. Hon gick så himla bra på framridningen och ett litet skitpet får man väl nöja sig med. Hon var så himla fin och tyckte jag red rätt så bra. Känns så skönt att detta känns så lågt just nu. Jag förstår bara inte varför jag rider på henne så mycket från 3 till 4an. Jag vet ju att hon normalt ligger väldigt bra på avstånden.
Kommentera gärna vad ni tycker om filmen. 
 
 
2012-11-14
 18:30:00

Presentation om Pamela.

Pamela är ett sto född 2006. Jag köpte henne hösten 2010 som fyraåring. Hon hade då varit i Sverige i ett halvår och under den tidien blivit inriden och lärt sig grunderna. Hon är importerad från Lettland. Hon har även fin och lång stamtavla. När vi skulle åka och kolla på henne var det faktiskt min mamma som tjatade på mig för att få mig att kolla på henne. Jag var inte alls intresserad av anonsen eller något. Men hon fick med mig. Efter tio minuter uppe på hennes rygg kunde jag säga det här är min häst! Och det blev hon även två veckor senare. Hon var en riktig turbobebis som älskade att hoppa. Hon var ingen bråkig unghäst någonstans bara väldigt glad.
 
 
Pamela är en häst som älskar att hoppa, hon är otroligt sammarbetsvillig och arbetsvillig. Hon har aldrig varit riktigt unghäst, vi har alltid skojat om att hon är en gammal tant i huvudet. Självklart kan hon busa till det lite när hon tycker det är extra kul, men aldrig bara vägrat att göra något eller så. De första månaderna hade hon fått för sig att varje gång man fattade galopp skulle hon börja bocka. Sen efter ett tag släppte det. Hon har även varit väldigt snabb i sin galopp, som ni ser på filmen, så vi swishade ofta förbi alla på lektionerna i full fart. Men hon har lärt sig väldigt snabbt. Nu förtiden kan det komma några bocksprång då och då men inget mer. Hon är en otroligt social och nyfiken häst. Man ser henne ALDRIG med öronen bakåt, alltid posetiv. 
 
Pamela och jag har varit ute på lite olika tävlingar sedan hon var fem år. Våran första start var en väldigt lyckad tävling då vi nollade första klassen, ett pet och ett stopp i andra då det var en mur med. Sen dess har det mesta rullat på. Vi har tagit det väldigt lugnt och inte gått upp i höjder så mycket. Detta år har vi startat våra första avd A i 100 med otroliga resultat, vi var med och segrade i Div II och kom femma på våran första individuella start. Vi blev även Klubb Mästare 2012 då vi vann en 110 klass, vilket var väldigt förvånande då de flesta som var med är uppe på mycket högre nivå.  Vi har även startat några dressyrtävlingar med upp till 63,6%. År 2013 har vi mycket att se fram emot, vilket jag hoppas vi är redo att hänga med på!
 
 
Jag och mina tränare runt om mig har stora planer för min lilla dam. Jag får ofta höra otroligt fina saker vilket får mig otroligt motiverad. Jag kommer ta allting i hennes takt och aldrig pressa henne. Jag vet att hon kan och jag vet att vi kommer klara många av mina mål. Jag har lagt ner hela min själ och plånbok på detta och det har tagit oss hit och jag är redo att jobba mer. Detta är den hästen jag alltid drömt om! Hon är mitt allt och jag älskar henne obeskrivligt mycket!
 
                       Skillnad emot första filmen eller hur? 
 
Är det något ni undrar över är det bara att mejla, svarar på allt! Ett inlägg med bilder kommer!
 
2012-11-14
 14:53:03

Bästa Linn Strelin!

Sådär ja! Nu har min älskade vän (som jag tror de flesta känner igen) Linn Stelin fixat en urläcker header till mig. Riktigt nöjd med den, hon fixar alltid till ens idéer perfekt! Nu hoppas jag på att jag kommer komma igång med bloggandet och att jag inte tappar sugen nu när jag är själv. För er som inte vet har jag bloggat på www.Teamnyrk.blogg.se det senaste året men kommer nu tillbaka till min gammla. Både jag och min kompis Vendela tappade nog lite med bloggen så kände att jag startar mín egna igen istället. Får se hur det går. har ett riktigt bloggsug just nu och vill inte sluta. Men att blogga själv på en "tvåmannablogg" kändes lite tråkigt.
 
 
Jag kommer under de kommande dagarna fixa ihop lite presentationsinlägg om min och min häst Pamela. Så alla får en bild av vilka vi är. Även ett inlägg lite om vad bloggen kommer handla om och våran resa. Kommer även komma ett "målinlägg" om oss också för att ni ska veta lite vad ni kommer få följa här. Hoppas vi får några med oss på våran långa resa. Hoppas även ni frågar saker osv så tar jag upp dom på bloggen och svarar på, det kommer jag alltid göra.
 
Nu ska jag plugga sedan ut till stallet för hoppträning så får se om jag hinner skriva något mer idag annars kommer det massa gött imorgon!
2012-11-13
 22:12:54

BLOGGEN STARTAS!

BLOGGEN KOMMER STARTAS UPP IGEN!
Funderar på ifall jag ska ta bort alla gamla inlägg, lutar nog åt det hållet. Men så ni som är här fortfarande vet att jag kommer tillbaka!